donderdag 6 september 2012

21st century skills.


Wat houdt dit eigenlijk in?
De 21st century skills zijn de vaardigheden die men in de 21e eeuw nodig heeft. We verdelen ze in de volgende 7 vaardigheden:
  • Creativiteit
  • Communicatie
  • ICT- geletterdheid
  • Kritisch denken
  • Probleemoplossend vermogen
  • Samenwerking
  • Sociale en/of culturele vaardigheden

Wat kunnen wij als docenten hier nu mee?
Als docent kun je proberen deze vaardigheden in je lessen toe te passen. Onze maatschappij verandert voortdurend zo ook de manier waarop onderwijs gegeven wordt. In het onderwijs moeten de kinderen opgeleid worden om in de toekomst te kunnen functioneren. 80% van de leerlingen die nu primair onderwijs genieten, zullen later banen hebben die we nu nog niet eens kennen! Welke kennis, vaardigheden en attitudes ze voor die toekomstige banen nodig hebben, is bijna onmogelijk op dit moment in te schatten.
Wel kunnen we aan de hand van onderstaande cirkel ons onderwijs aanpassen aan de 21e eeuw.

21st century skills

Is het moeilijk deze vaardigheden je eigen te maken? NEE.
Nu zeg ik dat wel zo makkelijk maar ik ga er dan ook vanuit dat we het samenwerken wel ontwikkeld hebben op school of op je werkplek. Daar hoort ook al de communicatie bij. Of dit nu face-to-face is of via de mail. Communiceren zijn wij in ons beroep dagelijks mee bezig.
De sociaal/culturele vaardigheden zijn we in het onderwijs ook de hele dag mee bezig. Of jij deze sterk ontwikkeld hebt kun je zien aan de punten die er bij horen hieronder in de afbeelding. Deze zijn voor mij een van de belangrijkste in de huidige maatschappij. Ook omdat we steeds meer culturen in een klas krijgen.

Creativiteit wordt in het onderwijs gevraagd. Mijn mening hierin is dat je een les moet proberen te koppelen aan de belevingswereld van de kinderen. Laat je als docent inspireren door waar de leerlingen mee bezig zijn. Zij zijn onze toekomst.

Ben je nu geprikkeld door deze vaardigheden en wil je meer weten erover?
Hieronder een aantal links naar interessante site's en filmpjes.

http://www.onderwijsmaakjesamen.nl/actueel/21st-century-skills/

http://www.leraar24.nl/video/3287


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten