donderdag 6 september 2012

Digibord


In deze tijd hebben de meeste groepen in de basisschiool een digibord in de klas. In het middelbaar onderwijs zie je dit nog niet veel.
Maar wat is een digibord eigenlijk? Hieronder vinden jullie een korte beschrijving over wat een digibord is en hoe je het gebruikt.

Wat is een digibord?
Een digitaal schoolbord is een groot bord dat gevoelig is voor aanrakingen.Het bord staat in verbinding met een beamer en een computer. De beamer projecteert het beeld van de PC op het scherm. Het digibord is niet alleen te gebruiken via de computer maar ook te besturen met de hand doordat het gevoelig is voor aanraking. Bij dit bord horen pennen en een wisser. Je kunt hiermee dus ook schrijven op het bord met verschillende kleuren en het met de 'gum' weer wissen.

Gebruik van een digibord in de klas.
In de klas is het een meerwaarde voor je lessen. Je lessen worden visueel en interessanter voor de kinderen.
Zo kun je tijdens je les gewoon schrijven op het bord maar je kunt ook plaatjes en filmpjes laten zien. Ook kun je spellen spelen samen met de kinderen via het digibord die te maken hebben met het onderwerp waar je mee bezig bent bijv. tafels oefenen op tijd.
Via digibord zijn ook speciale lessen te verkrijgen die gericht zijn op onderwijs en het digibord.

Het digibord is makkelijk te gebruiken door kinderen en dus ook door ons docenten. Wel is het interessant een curcus hierover te volgen want je kunt met een digibord meer dan de meesten docenten weten.

Eigen ervaring.
Op dit moment loop ik stage in het VMBO waar ik geen lessen geef in lokalen waar een digibord hangt. Wel gebruiken we veel beamers waar we dus wel foto's en filmpjes kunnen laten zien. In de voorafgaande jaren heb ik veel met het digibord gewerkt en merkte dat ik nog veel moest leren.
De leerlingen in de klas gingen er snel en goed mee om en zo heb ik bijv. de tafels snel geoefend met de kinderen in een competitie vorm. Dit is te vinden op www.onlineklas.nl

Als de mogelijkheid er is om te werken met een digibord is het een hele aanwinst voor jou als docent maar ook voor de leerlingen.

Groetjes Yildez

Geen opmerkingen:

Een reactie posten